Diş Taşları Nasıl Önlenir?
Diş taşı temizliği yaptırmak isteyen birçok kişi diş taşının oluşma belirtilerini merak etmektedir. Diş taşı bakteri plaklarının zaman içerisinde sertleşmesi ile ortaya çıkar. Sertleştiği için de fırçalama ile çıkmaz. Zamanla dişetlerinin tahrişine neden olarak iltihaplanma, kanama ve farklı dişeti sorunlarına neden olabilmektedir. Diş taşı temizliği halk arasında ‘’ tartar temizliği’’ olarak da bilinir. Diş taşı temizliği ağrılı bir işlem değildir. Aşırı diş taşı oluşumu ile iltihaplı diş etlerinden kaynaklı bir hassasiyet durumları olabilir. Bunun önüne geçmek için işlem esnasında kişilere sprey anestezilerle gargara yaptırılır.
Diş üzerinde oluşan diş taşları genelde sarı ya da diş rengine göre daha bronz rengi aldığında fark edilir. Fırçalama esnasında kanama oluyorsa mutlaka Periodontoloji uzmanına başvurmalısınız. Uzun süre temizlenmeyen diş taşları daha fazla büyüyerek çürüklere neden olabilir. Diş taşları ağrı oluşturmadığı genellikle hastalar diş hekimine başvurmamaktadır. Diş taşı temizliği işlemi ileride çeşitli diş ve diş eti sorunlarının önlenmesi adına 6 ayda bir kez düzenli olarak yaptırılmalıdır. Diş taşlarının temizlenmesi ile ileride oluşacak dişeti hastalıkları ve buna bağlı diş kayıplarının önüne geçilebilir.
Bakteri plağı birikimini ve diş oluşumunu en az seviyeye indirmek için düzenli ve etkin kişisel ağız bakımı önem arz etmektedir. Diş taşları doğru olmayan veya eksik diş fırçalama ve ağız bakımı sonucu oluşmaktadır. Dişler bireyin kendi ağız, diş ve dişeti yapısına uygun olan bir teknikle ve dişlerin iç-dış tüm yüzeylerini kapsayacak şekilde fırçalanmalı, uygun arayüz fırçası, diş ipi, ağız duşu, gargara ve dil fırçası kullanımı ile de ağız bakımı desteklenmelidir.