İstanbul Kent Üniversitesi Diş Hastanesi
X

TEDAVİLER

SAĞLIKLA
Gülümse

İletişim Hattı

444 0 987
Diş Eti Çekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Dişi çevreleyen destek dokuların yumuşak dokular bölümündeyse, buna gingivitis diyoruz. Ancak biraz daha ilerlemiş bir formu ve sert dokulara indiyse biz buna diş eti çekilmesi (periodontitis) adını veririz.

Diş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesidir. Diş etlerinin çekilmesi ile kök yüzeyleri açıkta kalır ve dişler adeta uzamış gibi görünürler. Diş eti çekilmesine yol açan neden iltihabi olabileceği gibi yanlış diş fırçalama ve benzeri kötü alışkanlıklar ya da gelişimsel-anatomik düzensizlikler olabilir. Muayene sonucunda diş eti çekilmesinin miktarı altta yatan nedenlerle birlikte değerlendirilir ve çekilmenin ilerlemesini durdurmaya ve açıkta kalan kök yüzeyini kapatmaya yönelik işlemler planlanır.

Diş Eti Çekilmesi 2 Sebeple Oluşur,

  • Mikrobiyal Dental Plak Birikimine Bağlı Olarak Oluşan Diş Eti Çekilmesi: Kemik yıkımına sebep verirler ve kemik yıkımına bağlı olarak diş eti kemik seviyesine doğru kendini geri çeker. Kemik yıkımına bağlı olarak oluşmuş periodontitislerin, sonucu olarak gelişen diş eti çekilmeleri kısmen tedavi edilebilen bir durumdur. Oluşmuş bazı periodontitislerin kemik yıkım seviyesinin şiddetine bağlı olarak tam olarak tedavisinin mümkün olmadığı ancak kemik yıkımının belirli bir seviyede durdurulabilir ve kemik yıkımı kontrol altında tutulabilir. Hiç tedavi edilemediği durumlarda diş etinin kaybolan seviyesini korumak esas alınır.
  • Mukogingival Diş Eti Çekilmesi: Travmaya veya diğer yerel faktörlere bağlı olarak oluşan kemik yıkımı olmaksızın oluşan diş eti çekilmeleridir. Bu sadece mukogingival (dişeti seviyesi) seviyededir. Alttaki kemikte bir tahribat görülmez. Mukogingival diş eti çekilmesi ise kısmen ya da tamamen tedavi edilebilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tedavi kişinin durumuna göre iki farklı şekilde gerçekleştirilebilir. Diş etlerinde çekilme hafif derecedeyse, alttan çıkan diş ve kök yüzeylerinde oluşan plak ve tartarlar dikkatlice temizlenir. Ardından temizlenen alanın yüzeyi düzgünleştirilir. Bu aşama bakterilerin yüzeye tutunmasını engellemek adına gereklidir.

Diş eti çekilmesi ciddi bir boyuta ulaştığında çekilmeye bağlı oluşan boşluklar çok derinleşir. Hafif seyreden vakalarda oldukça başarılı sonuç veren derin temizlik işlemi bu boşlukları temizlemek için yeterli olmayabilir. Diş etlerinde çekilme şiddete bağlı olarak kemik kaybına da yol açabilir. Bu nedenle ilerlemiş vakalar için diş eti çekilmesi ameliyatı önerilir.

Diş eti çekilmesinin tedavi edilemediği durumlarda hareketli protezler veya estetik diş hekimliğini kapsayan bir takım alternatif yöntemler değerlendirilebilir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse ilerleme gösterir. İlerleme durumunda da sağlam dişlerin etrafındaki yumuşak ve sert doku destekleri kaybedildiği için diş kaybı ile sonuçlanabilir.

Diş Eti Çekilirse Ne Olur?

Bakteriyel plak birikimine bağlı olarak oluşan diş eti iltihabına müdahale edilmediği durumlarda diş etlerinin altında yer alan kemik dokusuna ilerleyerek kemik yıkımı meydana getirirler. Kemik erimesi sonucu üzerinde yer alan diş eti de kemiği takip ederek yavaş yavaş çekilir ve dişler arasında bazı boşluklar oluşur.

Diş Eti Çekilmesi Kendi Kendine Düzelir Mi?

Diş eti çekilmesi problemi ancak tedavi ile giderilebilir. Uygulanan diş eti tedavisi ile çekilen diş etleriniz eski haline gelebilmektedir.

Diş Eti Çekilmesinin Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi genellikle dişlerde hissedilen hassasiyet olmaktadır. Bunun haricinde diş eti çekilmesinin belirtileri: 

  • Diş etlerinde, diş fırçalarken ya da normal zamanlarda görülen kanama
  • Sert yiyecekler yerken (elma, armut gibi) gözlenen kanama
  • Dişin normalden daha uzun gözükmesi
  • Diş etlerinde gözlenen kızarıklık veya şişkinlik olabilmektedir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Diş eti çekilmesinin tedavi süresi hastalığın ilerleme durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bu süre genellikle 1 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.

Diş Eti Çekilmesi Ile Hangi Uzmanlık Alanı İlgilenir?

Diş eti hastalığı tedavisiyle diş hekimliğinin Periodontoloji bölümü ilgilenir. Periodontoloji uzmanı kişinin tedaviye ihtiyacı olup olmadığına, şikayetlerine ve kişinin mevcut durumuna göre tedaviye karar vermektedir.

Diş Eti Çekilmesi Hangi Yaş Gruplarında Görülür?

Yaşla beraber diş eti çekilmesi ihtimali artar. Çevresel ve genetik faktörlere bağlı olarak da genç yaşta çekilmeler görülebilir.

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Ağız bakımınızı eksiksiz yerine getirmeniz diş eti çekilmesine karşı alınabilecek en temel önlemdir. Dişlerin düzenli fırçalanması ve yılda en az iki defa yapılan diş hekimi ziyaretleri ağız ve diş sağlığını korumak adına çok önemli olmaktadır.

Ek olarak düzenli aralıklarla diş ve diş etlerinin durumunun gözlemlenmesi, oluşan değişikliklerin henüz başlangıç aşamasında fark edilmesi açısından faydalı olmaktadır.

Diş Eti Çekilmesi Tedavi Fiyatları

Diş eti çekilmesi tedavi fiyatları; diş hekiminin yapacağı teşhis ve tedavi planlaması sonucunda belirlenir.

Diş eti hastalıkları tedavi fiyatları: diş eti iltihapları, diş taşı temizliği, diş eti çekilmesi, diş estetiği, bruksizm tedavi yöntemlerinden hangisinin tercih edileceğine, uygulamanın yapılacağı hastanın yaşına ve diş etleri için ilave tedavilere ihtiyaç olup olmadığına göre belirlenmektedir.

TEDAVİLER

Dijital Gülüş Tasarımı

Dijital gülüş tasarımı, dijital teknolojileri kullanarak kişiye özel oluşturulmuş estetik bir gülüş tasarımıdır.

İmplant Tedavisi

Travma, çürük ve diş eti hastalıklarından dolayı kaybedilen dişlerin yerine uygulanan vida şeklinde yapay diş kökleridir.

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum malzemesi kullanılarak diş yüzeylerine yapılan kaplama işlemine zirkonyum kaplama denir.

Şeffaf Plak

Braketsiz ve metal diş teli kullanılmayan tedavi yöntemlerinden biri olan şeffaf aparey ya da farklı bir deyişle alignerlar, dişlerdeki çapraşıklık, sıkışıklık ve seyreklik gibi problemlerin tedavisinde kullanılır.

Kanal Tedavisi

Kanal tedavisi, dişin merkezindeki damar ve sinir paketinin; yani bir bağ dokusu olan ‘pulpanın’ çıkarılmasıdır.

Estetik Diş Hekimliği (Hollywood Gülüşü)

Gülüş estetiği olarak bilinen Hollywood Smile uygulaması inci gibi dişlere sahip olmak isteyen hastalarımıza önerdiğimiz ve daha ilgi çekici, parlak, aralarında boşluk olmayan, temiz ve sağlıklı bir görünüm yaratmasından dolayı hastalarımız tarafından sıklıkla tercih edilen uygulamadır.

Kompozit Lamina

Kompozit lamina tekniği kişilerin doğal dişlerini aşındırmadan ya da minimum aşındırma yapılarak hastaya uygun kompozitin küçük tabakalar halinde diş yüzeyine yerleştirilip estetik görüntü verilerek, LED ışıkla sertleştirilmesidir.

Porselen Kaplama

Farklı nedenlerden oluşan yaralanmalar, çürük veya diş eti rahatsızlıklarından kaynaklı diş kayıpları ve çevre dokularındaki eksiklikleri tamamlayan ve dişlerin korunması için dişlerin üzerlerinin diş şeklindeki materyaller ile kaplanması işlemidir.

Sinüs Lifting

Dental implant tedavisi uygulanacak hastalarda, implant için üst çenedeki molar ve premolar dişler bölgesinde gerekli olan vertikal mesafe yeterli değilse, kemik yüksekliğini artırmak amacıyla sinüs lifting işlemi uygulanır.

Fissür Örtücü Uygulaması

Fissür örtücüler, dişlerin çiğneme ve düz yüzeylerinde bulunan girinti ve çukurcukları örterek, dişlerin çürümesini önlemeyi hedefleyen koruyucu uygulamalardır.

Diş Beyazlatma

Dişlerin kendi renginden birkaç ton açık hale getirilmesine diş beyazlatma işlemi denilmektedir.

Diş Teli Uygulamaları

Diş teli uygulamaları, dişlerin doğru pozisyonlarda çene üzerinde yerleşmelerine yardımcı olur.

Diş Çekimi – Gömülü Diş Çekimi

Diş çekimi işlemi dişin kemikteki yuvasından çıkarılması işlemidir. 

Fluroid Uygulaması

Fluorid uygulaması dişlere yüzeysel olarak vernik ya da jel formunda fluor sürülmesi/bekletilmesidir.

Artrosentez (Çene Eklemi) Tedavileri

Artrosentez; çene eklemi hastalarını tedavi etmek için çene ekleminin steril sıvı ile yıkandığı bir tedavi yöntemidir.

Dolgu Tedavileri

Diş çürükleri, diş aşınmaları, kırıklar, şekil bozuklukları, renklenmeler gibi çok sıklıkla görülen problemler diş dolgu tedavileri ile çözümlenir.

Diş Taşı Temizliği

Diş taşı temizliği, dişlerin yüzeyindeki var olan plak ve diş taşlarının kaldırılması, bunun akabinde de dişlerin yüzeylerinin cilalanarak temizlenmesi esasına dayanır.

Gummy Smile

Gummy Smile (Diş Eti Gülüşü), konuşurken veya gülerken üst diş etlerinin olması gerekenden daha fazla görünmesine denir.

Ortognatik (Çene) Cerrahi

Ortognatik (çene) cerrahi, çene iskelet yapısında ileri derece bozukluk olan yani diş pozisyonları ve alt – üst çene pozisyonlarının olması gerektiği gibi olmadığı durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Sedasyon Anestezi Altında Diş Tedavileri

Sedasyon, dental fobisi olan kişilere uygulanan diş tedavileri esnasında hastanın yarı uyur hale getirilmesidir.

Genel Anestezi Altında Diş Tedavileri

Genel anestezi, cerrahi uyaranın neden olabileceği ağrı ve refleks yanıtların ilaçlar ile kontrolünün sağlandığı geçici bilinç kaybı (derin uyku hali) durumunu ifade eder.

Whatsapp'tan Yazın
Online Randevu