Diş Çürükleri Nasıl Önlenir?
Diş çürükleri genellikle diş yüzeyinde siyah bir leke olarak görülebilir. Fakat bazı durumlarda hastalar kendileri diş çürümesini göremeyebilir. Bu nedenle düzenli aralıklarla ve aşağıdaki belirtileri hissediyorsanız diş hekiminize muayene olmalısınız.
- Ağız içinde koku,
- Sıcak, soğuk gıdalar içecekler ve şekerli besinler tüketirken dişlerde ağrılar,
- Hassasiyetle birlikte devam eden ağrılar,
- Çiğneme, ısırma gibi baskı oluşturan hareketler sırasında ağrı hissetme,
Diş çürükleri düzenli ağız bakımı ve farklı yöntemlerle önlenebilir. Düzenli diş hekimi muayenesi, sağlıklı beslenme, günde en az iki kere 2-3 dakika fırçalama süresi ,şekerli gıdaların az tüketilmesi ve diş ipi kullanımı gibi ağız bakım yöntemlerini düzenli uygularsanız ile sağlıklı dişlere sahip olmanız mümkündür.
Diş çürüğü zamanında tespit edilen hastalarda çürüğün çok erken bir evrede olması halinde florür tedavisi ile diş minesi onarılabilir. Bu durumun mümkün olmadığı durumlarda diş çürükleri diş dolguluları ile tedavi edilir. Diş dolguları en sık tercih edilen tedavi yöntemidir. Oldukça kısa süren bir işlem olan dolgularda dişin çürüyen kısmı tamamen kazınarak dolgu malzemesi ile doldurulur. Daha şiddetli olgularda diş çürükleri temizleme işleminin yapılmasının ardından kalan kısma taç veya diş kronu adı verilen malzeme yerleştirilerek tedavi edilir. Çürüklerin derinleşmiş ve sinirlere ulaşmış olması durumunda kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavide dişte bir kanal açılır ve dişin çürümüş kısımları ile birlikte sinirler ve kan damarları çıkartılır. Enfeksiyon söz konusu ise buna yönelik müdahaleler yapılır ve ardından kalan boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur.
Eğer siz de diş çürüğünüz olduğunu hissediyor ve diş çürükleri nasıl tedavi edilir diye düşünüyorsanız vakit kaybedemeden diş hekime muayene olmalısınız. Böylece çürüğün ilerlemeden tedavi edilmesini sağlayarak diş kaybını önleyebilirsiniz.
Ağız ve Diş sağlığı ile ilgili merak ettiğiniz konuları İstanbul Kent Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi uzman ekibine sormak web sitemizde yer alan iletişim formunu kullanabilir ya da 444 0 987 numaralı telefonu arayabilirsiniz.